Автор Тема: Велоалеята  (Прочетена 8323 пъти)

Zdravko

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Публикации: 142
    • Профил
    • Ел. поща
Велоалеята
« -: Май 05, 2011, 01:11:07 am »
18.07.2007 г. - Започна строежът на деветкилометрова велоалея във Варна - Първа копка на велоялея, дълга 9 километра, направиха днес срещу входа на библиотека “П. Р. Славейков”, предаде репортер на радио “Фокус” – Варна. Първият етап започва от Нептун, ще преминава...

19.07.2007 г. - Кметът прави първа копка на велоалея - До 15 септември трябва да бъде готова първата отсечка на бъдещата велоалея - от градинката пред Регионалната библиотека до Морската градина. Дължината на трасето е 1,5 км и ще “глътне” 550 000 лева от общинската хазна. Това заяви вчера кметът Кирил Йорданов, който направи първата копка на съоръжението. Той не каза кога ще бъде готова и втората - по-дълга, отсечка - от библиотеката до квартал “Владислав Варненчик”. Това зависело от финансирането, обясни лаконично Йорданов. Трасето ще минава през “Младост” и “Победа” по протежение на бул. “Сливница”, като алеята за велосипедисти ще бъде двупосочна. Тя ще е с реална широчина от 2 метра плюс два бордюра от по 25 см. Тяхната цел е да отграничават ясно зоната за пешеходци от тази за колоездачи, както и пътните платна за МПС. Всяко от платната ще може да поеме до 200 велосипедисти дневно. Трасето ще бъде в различни цветове. Самата велоалея ще бъде червена. Там, където тя се пресича с уличните платна, ще бъде сложена специална пътна настилка. Изпълнител на проекта е фирмата “Пътища и мостове”. Проектант е ЕТ “Велянка” – В. Андреева. - Неграмотна, но все пак носеща информация статия.

23.08.2007 г. - С колоездачно шествие ще бъде открита първата велоалея във Варна на 20 септември. Очаква се колоната, която ще премине разстоянието от Нептун до Икономическия университет да поведе лично кметът на морската столица Кирил Йорданов. Днес той инспектира работата по полагането на цветна емулсия върху асфалта на алеята. Тя ще бъде червена, а ширината й е 2 метра. Полагането на цветно покритие се извършва по най-съвременни технологии, които дават възможност за повишаване на... - Статия с малко повече интересни и важни подробности за велоалеята.

23.08.2007 г. -
Велоалея - покритие


20.09.2007 г. - Въпреки проливния дъжд, днес се състоя откриването на новата велоалея във Варна. Кметът на града Кирил Йорданов преряза лентата при поредното откриване на обект. Градоначалникът връчи плакет на семейството на най-успешния варненски велосипедист Ненчо Христов, на чието име е кръстена велоалеята. В колоездачното шествие, с което бе открито новото трасе, се включи и 78-годишен варненец. Към момента е готов само първият етап от проекта. Построената велоалея е 1300 метра и свързва бул. "Сливница" /от бившия ресторант "Нептун"/ с Морската градина. Отсечката минава покрай сградата на община Варна, бул. "8-ми приморски полк", ул. "Братя Миладинови" и Икономическия университет. За изграждането на трасето досега са похарчени 500 000 лева. Цялата велоалея ще бъде готова през следващата година. Тя ще свързва крайния квартал "Владиславово" с Морската градина. Цялото трасе ще е 9 км. Алеята е двупосочна, като по нея могат да се движат по 200 велосипедисти на час в едното платно, смятат проектантите. Засега обаче по новата отсечка има предимно спрели автомобили. "Хората трябва да усвоят нова култура на придвижване", коментира кметът Йорданов. "Ако това не стане, велоалеята може да бъде и заградена, но това ще я загрози", каза Калинка Попстефанова, шеф на общинската дирекция по младежки дейности и спорт.

20.09.2007 г. - С колоездачно шествие днес бе открита първата алея за велосипедисти във Варна, която носи името на известния варненски колоездач Ненчо Христов, съобщи радио Варна. Колоната премина разстоянието от „Нептун" до Икономическия университет, поведена лично от кмета Кирил Йорданов. Велоалеята е дълга километър и триста метра, ширината й е 2 м. За построяването й са инвестирани 500 хиляди лв. Вторият етап предвижда тя да свързва кв. "Владислав Варненчик" с Морската градина.

20.09.2007 г. - dariknews.bg - Велоалея, която свързва бул. “Сливница” /от бившия ресторант “Нептун”/ с Морската градина, бе открита днес. Алеята, предназначена за колоездачи, ще...

21.09.2007 г. - Вестник "ДИАЛОГ" (pdf) - Статия, карта на велоалеята, снимка от откриването
Цитат: Цялата велоалея ще бъде готова през следващата година. Тя ще свързва крайния квартал "Владиславово" с Морската градина. Цялото трасе ще е 9 км. Алеята е двупосочна, като...


21.09.2007 г. - Във Варна вчера бе открита първа и единствената за страната ни велоалея. Тя носи името на варненския колоездач Ненчо Христов. Готовата отсечка е боядисана със специална червена боя, струва 500 0000 лв. и е широка 2 м. Първият етап е завършен, като трасето е с дължина 1,3 км. Откриването направи кметът на община Варна Кирил Йорданов. Маршрутът й е от бул. "Сливница", преминава покрай общината, бул по "Осми приморски полк", ул. "Братя Миладинови", "Княз Борис I" и влиза в Морската градина. Главен изпълнител на проекта е фирмата "Пътища и мостове" ЕООД, която дава 6-годишна гаранция.
Повече от 30 велосипедисти начело с кмета изминаха разстоянието въпреки дъждовния ден. Всички участници получиха специални тромби, с които да сигнализират и да "покажат", че този участък в града е само за велосипедисти. Кметът връчи и плакет от името на общината на родственик на легендата Ненчо Христов.
Предстои втори етап в строежа на велоалеята, който ще е с дължина още 7 км и ще преминава през кварталите "Младост" и "Владиславово".
- Първо да кажа, че скоро по-голяма журналистическа глупост от "първа и единствената за страната ни велоалея" скоро не бях чувал. Според Община Варна преди откриването има 1.6 км велоалеи. Относно червената боя мога да кажа, че не съм попадал на по-хлъзгава настилка при мокро време - иначе казано БОЯТА И ВЕЛОАЛЕЯТА СА ОПАСНИ и съм ставал свидетел на това как хора падат и се нараняват заради това.

21.09.2007 г. - Кметът на Варна Кирил Йорданов поведе колоездачна колона при откриването на новата велоалея в централната част на града. Новата придобивка ще бъде довършена до броени месеци и ще свърже крайните квартали с морската градина.

03.10.2007 г. - ВНИМАНИЕ: Велопътека!
На вниманието на всички шофьори от Варна, и гости на града: във Варна вече има частична велопътека, обозначена със знак , като самата велоалея е боядисана в червено, и е широка около метър и половина. Според Закона за движение по пътищата обнародван в ДВ бр. 51 от 26.06.2007 г., в раздел XIX "Престой. Паркиране. Пътно превозно средство, спряно поради повреда", чл. 98, точка 5 гласи:
Чл. 98. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Престоят и паркирането са забранени:
5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;

Преведено на шофьорски език това означава...
- Прочетете тази статия - забавна е.

2007 г. - ОТЧЕТ на Кирил Йорданов кмет на град Варна за мандата 2003-2007 г. (pdf)
Цитат: ЗАПОЧНА ИЗПЪЛНЕНИЕТО И НА ПРОЕКТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВЕЛОАЛЕИ ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ НА ГРАДА. ПЪРВАТА ОТСЕЧКА, НА СТОЙНОСТ 420 000 ЛВ., ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ ОТ ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ – ОТ ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА ДО УЛ. „ОТЕЦПАИСИЙ”.
- Май не са 420 000 лв. и хич не е до ул. "Отец Паисий"

Неизвестна дата - http://eu-added-value.eu/index.phtml?id=1270&ID1=1256&sprache=en

09.02.2010 г. - Варна ще имат велопаркинги и велоалеи през 2012г. - Системи за отдаване под наем на велосипеди, със съответното подсигуряване за сигурност и безопасност, велосипедни паркинги на оживени места, вело и пешеходни алеи, свързващи центъра на града със зоните за отдих и разходка – всичко това, или поне съществена част, би следвало да се реализира до 2012 г. във Варна в рамките на проект за мобилни инициативи за устойчиви европейски общности – MOBISEC, на обща стойност 1 187 850 евро.
Общата сума, която община Варна ще трябва да осигури, възлиза на 381 300 евро, стана ясно на днешното заседание на комисията по евроинтеграция. Финансовата схема предвижда 50 на сто от средствата да се получат като безвъзмездна финансова помощ от програмата и 50 на сто – 190 650 евро като съфинансиране от местния бюджет, близо половината от които (177 295 лв.) са предвидени в бюджета за 2010 г.
Шефът на дирекция „Международни връзки и програми” Петър Радушев посочи още, че в най-напреднал стадий е проектът за велосипедна алея от сп. „Нептун” по бул. „Сливница” в посока жк Вл. Варненчик. На заседанието си общинските съветници гласуваха одобрение и на още две предложения на кмета, относно участие на общината за предоставяне на безвъзмедна финансова помощ по големи европейски програми.
В единия случай съфинансирането е в размер на 18 450 евро по проект „Форми на адаптиране към климатичните промени чрез териториални стратегии”, а в другия средствата ще бъдат възстановени изцяло от външните източници – по проект „Схема за управление на мобилността в Югоизточна Европа”.
- И тук управляващите ни мотат здраво - или ни лъжат, или няма да си свършат работата в дадения срок и възможността да се усвоят парите ще бъде загубена безвъзвратно.

10.03.2010 г. - Палмите изядоха велоалеите - Прочутата километрова велоалея, минаваща край общината, може да се сметне за символ на Варна – необходима, хубава (след излъскване), на добро място и създаваща усещане за далновидно управленско мислене; но пък недостатъчна, с паркирали върху нея автомобили, затваряна периодично заради строежи. И най-важното – открита помпозно от кмета Кирил Йорданов в навечерието на третия му мандат, съпроводена от гръмки, но нереализирани обещания за още подобни придобивки. Което пък показва, че далновидното мислене е просто опаковка. Съдържанието е пълно с идея за рейтинг.
Когато Йорданов, сам пъчещ се като активен спортист, коло и мото ездач, откри алеята, обеща тя до стигне чак до най-крайния квартал „Владиславово”.„Основната идея е максимално да се обслужват всички по-големи училища в града”, каза патетично той, което си бе измишльотина на килограм, тъй като много от големите школа са извън тази дестинация. Но не това е важното. Важното е, че алейката...
- ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЧЕТЕ!!! Не знам дали сайтът е политически ориентиран, но статията, макар и доста хаплива много добре описва какво за какво става въпрос.

12.04.2011 г. - „5 млн. лева от европейски програми догодина трябва да бъдат насочени за строеж на велоалеи като алтернативен транспорт“. Това обяви кметът на града Кирил Йорданов. Добрата новина е под условие – парите все още не са спечелени. Също като онези от Холандия, които преди години варненци зачакаха, за да слязат от колите и да се качат на колелета. „Няма пречка в Морската градина да се карат велосипеди. Това е най-естественото място за тях. Единственото спорно откъм целесъобразност място за това е теренът между Мостът на въздишките и Пантеона, където се движат много малки деца и майки с колички“. Така кметът коментира информациите за забрана на колелетата в парка, заложена в проект за Наредба, регламентираща организацията на движение във Варна. И пак под условие – че не е чел творението, гласувано от съветниците в комисии, лично. „Не знам дали има такава наредба. Няма никакво значение какво ще бъде гласувано. Аз коментирам това, което е в момента. Като се приеме, тогава ще я обсъждаме“, отсече Йорданов, посветил редовния си вторничен брифинг на коментари по медийни публикации. Кметът на Варна припомни, че преди години общината със собствени средства изгради две велоалеи. - Някои работи в тази статия звучат наистина странно.

12.04.2011 г. - в. Черно Море - Кметът обеща поне 5 млн. лв. за велоалеи - Кметът Кирил Йорданов обеща, че поне 5 млн. лв. от чаканите 40 млн. евро за транспорта на града ще бъдат инвестирани във велоалеи. Няма да бъде забранено движението на велосипеди в Морската градина, категоричен бе градоначалникът...

26.04.2011 г. - Пет милиона лева  ще бъдат заложени за изграждането на велоалеи във Варна, обяви кметът Кирил Йорданов. Той уточни, че средствата са предвидени в мащабния проект за модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт. В момента общината работи по проекта на стойност 40 млн. евро и до края на годината той трябва да бъде подаден директно в Брюксел. В случай че предложението получи “зелена светлина” от ЕС, предвижда се още следващата година да започне неговото изпълнение.
Градоначалникът направи това изказване по повод протеста на варненски велосипедисти в Деня на Земята. Над 50 колоездачи участваха в протестното шествие под мотото „В търсене на изгубената велоалея”.
- Тези обещания ни бяха дадени абсолютно същите от господин Йорданов на велошествието и преброяването на велосипедистите във Варна през 2009 г.

26.04.2011 г. - Поне 5 млн. лв. от спечелените 40 млн. евро за транспорта на Варна ще бъдат инвестирани във велоалеи, каза на брифинг кметът Кирил Йорданов. Няма да бъде забранено движението на велосипеди в Морската градина. Нормативният акт допуска велосипедистите да се движат по тротоари и в пешеходни зони само при наличието на велоалеи или ленти, означени по съответния начин. В градината вече са въведени и обозначени 2 маршрута. В началото на месец юни ще се фиксират цените за новите велоалеи. - Тези обещания ни бяха дадени абсолютно същите от господин Йорданов на велошествието и преброяването на велосипедистите във Варна през 2009 г.

26.04.2011 г. - http://www.chernomore.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=15329:2011-04-26-14-46-30&catid=54:2009-03-18-08-35-18

27.04.2011 г. - Пет милиона лева за велоалеи във Варна - Средствата са част от проекта за интегриран градски транспорт. Пет милиона лева  ще бъдат заложени за изграждането на велоалеи във Варна, обяви кметът Кирил Йорданов. Той уточни, че средствата са предвидени в мащабния проект за модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт. В момента общината работи по проекта на стойност 40 млн. евро и до края на годината той трябва да бъде подаден директно в Брюксел. В случай че предложението получи “зелена светлина” от ЕС, предвижда се още следващата година да започне неговото изпълнение. Проектът за интегриран градски транспорт се осъществява в рамките на приоритетна ос 1 “Устойчиво и интегрирано градско развитие”, операция  “Системи за устойчив градски транспорт” по Оперативна програма Регионално развитие. Програмата е насочена към седемте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора. Предвидената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 210 млн. евро. В края на ноември 2010 г Бургас подписа първия договор по програмата. Общата стойност на проекта на южния морски град е 67 млн. евро, от които 56млн. евро са безвъзмездна финансова помощ. - Тези обещания ни бяха дадени абсолютно същите от господин Йорданов на велошествието и преброяването на велосипедистите във Варна през 2009 г.


18.05.2011 г. - Moreto.net - Строят три лъча с велоалеи, обеща кметът - Три лъча с велоалеи е предвидено да бъдат изградени във Варна. Единият ще е от Нептун до Владиславово, а другите два – от разклонението на общината в посока кв. “Чайка” и Аспарухов мост. Това заяви кметът Кирил Йорданов пред колоездачи от велоклуб “Устрем”, които дойдоха на днешното заседание на Общинския съвет в зала “Пленарна”. Те недоволстват заради неизпълненото обещание да се изгради велоалея до... - .

3.06.2011 г. - Petel.bg - Изгубената велоалея е изгубена кауза - (Написах доста добър отговор, вижте го под статията)
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 04:53:46 am от Zdravko »