Маршрут Аксаково-Побити камъни-Страшимирово + GPS трак

 

                Този маршрут изглежда лесен и подходящ за начинаещи и това е така, ако се кара само в частта в която е описан, но ако човек започне и финишира във Варна се получава един хубав  почти целодневен маршрут. Най-характерното за него е, че започва на относително голяма височина и завършва почти на морското равнище и това облекчава чуствително карането. По пътя има няколко чешми и много хубави гледки, но и една акациева гора в която е доста вероятно да се надраскате или да спукате гума.

 

Маршрут: Аксаково-Доброглед-Припек-Слънчево-Побити камъни-Страшимирово

 

Дължина: 18,7 км

Начална височина: 253 м

Крайна височина: 41 м

GPS трак: Aksakovo-Strashimirovo.gpx

 

                Началната точка се намира на отбивка над Аксаково по пътя за Добрич, но ако тръгнете от центъра на Аксаково добавяте още 3 км изкачване, а от Веломагазин УСТРЕМ във Варна  добавяте 14,8 км. От Страшимирово до магазина пък е 17,8 км. Иначе казано при тръгване и завършване от магазина дистанцията е около 51,3 км.

                Първата отсечка е по хубав черен път до Доброглед и е изключително приятна за каране. Още след 1,3 км ще стигнете до чешма и поляна подходяща за пикник, а след още няколко стотин метра се излиза на първите къщи, минава се по едно тясно пътче, което пресича едно дере и в долния край на селото преди големия ляв завой се завива на дясно и скоро след това се излиза на черния път (332) към Припек. Тук има страхотна гледка, но и започва трънливата горичка, все пак ако внимава човек няма да се нарани, но има вероятност да спука гума. Така е само през първата половина на това пътче. После следва дъбова гора и след завиване на ляво на един разклон (333) много готино спускане до Припек. От там карнето до Побити камъни минава през Слънчево и е само по асфалт. Направили сме маршрута през центъра на Слънчево защото там има магазинче и е удобно място за спиране и купуване на нещо за хапване или пийване. Следващата отсечка също е много приятна и е черен път към Страшимирово, който започва в ляво от главния път непосредствено след Побитите камъни. По пътя има горички, полянки и места подходящи за пикник. От Страшимирово прибирането до Варна може да стане по крайезерния път.

 

Снимки на маршрута:

Общ изглед  Първа част  Втора част  Трета част

Общ изглед през Map Source  Схема на денивелацията

 

Темата във форума ни


Добавена на: 2010-11-22