Веломаршрут Варна-Юбилейна чешма - синя маркировка

Началото на веломаршрута е при велоалеята по бул. „Васил Левски“ и по-точно от подлеза до бл.58 в кв. Чайка. Първоначалната височина е около 65 м, но през първите 2 км бързо се качвате на 115 мнв, преминавайки северно от могилата Турна тепе, на която е разположен Парк-паметникът на българо-съветската дружба. Това е най-големият паметник във Варна и първото място на което можете да спрете, да се пордвате на гледката и да направите снимки.

GPS следа (трак)

 

Маршрутът продължава през вилната зона в м. „Свети Никола“, където на 1,5 км след началото се достига до площадка с панорамна гледка към Варненския залив и Галата.

Пресича се автомобилният път Виница – Траката и се продължава още 1,5 км през вилната зона до достигане на прочутия железен мост. От тук се открива неочаквано живописна гледка, към морето надясно и към Коджатепе наляво. Мостът се извисява над стръмна пропаст и погледът надолу през железния парапет би повишило нивото на адреналин дори на най-смелите велосипедисти.

Следва плавно изкачване до полянката и пазарчето на кв. Виница (140 мнв). В района има множество магазини. Покрай конната база се излиза от Виница и се продължава по асфалт до отбивката за комплекс „Кедъра“ – това същевременно е и най-високата точка на маршрута (207 мнв). За по-напредналите велосипедисти съществува пряк черен път със стръмно изкачване. След хълмчето, където е отбивката за „Кедъра“ следва приятно спукане до Природен парк „Златни пясъци“.

Панорамните гледки, свежият въздух и зелената приказка около вас ще ви отведат в друг свят – далеч от градската среда, докосвайки се до природата. И така докато стигнете до края на маршрута – Юбилейна чешма (135 мнв), където има чешма и няколко поляни, някои от които с пейки и маси. По пътеките нагоре можете да достигнете до Ковшаг чешма, а още по-нагоре до Аладжа манастир.

Маршрутът е маркиран от Велоклуб "УСТРЕМ" по проект "Велоразвитие 2016", финансиран по програма "Младежки проекти" на Община Варна.

Организатор на маркирането: Орлин Ковачев

Оформление и текст: Здравко Василев и Мехмет Кара

 


Добавена на: 2016-10-14