Шосейно колоездене - "Големият шлем"(Ч.И.П.С. по шосейкаджийски)

   Това е още един от маршрутите за търсачи на силни усещания, който ще ни отведе до Дюлино, Слънчев бряг и Обзор. Класическият маршрут послужи през 2006 година за трасе на първия Варненски бревет и е характерен с това, че изкачва два пъти Старопланинската верига, на отиване през Дюлинския проход, а на връщане - между Слънчев бряг и село Баня. За да бъде по-пълно удоволствието от изкачването на баири, тук сме добавили още две осем километрови изкачвания с около 300-400 метра денивелация за всяко от тях - до село Козичино и до РРТС"Еделвайс"(ТВ кулата над Слънчев бряг). По този начин маршрутът се превръща в своеобразно шосейно издание на ежегодния четиридневен велопоход "Чудният изток на Стара планина (Ч.И.П.С.), който МТБ събратята ни провеждат ежегодно в началото на месец Май. Ние обаче за разлика от тях концентрираме цялото удоволствие в рамките на един ден.

Разстоянието от 228 километра, съчетано с денивелация от 3340 метра предполага повече време за каране, така че към тази авантюра е добре да се подходи през летните месеци, когато продължителността на деня е най-голяма. През пролетта или есента няма да се разминем без ползването на светлини или скъсяване на маршрута, като в този случай можем да определим за старт и финал село Рудник, по пътя между Старо Оряхово и Бяла.

Началото на маршрута е от Аспаруховия мост, след преминаването му поемаме в посока към Бургас до местност "Харамията" и след Приселци продължаваме с няколко приятни спускания до Старо Оряхово. Оттам с две последователни изкачвания ще стигнем до Рудник и след още две спускания ще поемем надясно по разклона за Дюлинския проход. Пътят около село Дюлино не е от най-добрите като качество, но за сметка на това автомобилния трафик е почти нулев.

В центъра на Дюлино можете да заредите с вода като се отклоните на около половин километър по пътя за Попович и Обзор. Можете да утолите жаждата си и в центъра на село Паницово, където също има чешма. 

С достигане на билото започва продължително спускане по разбит път с последователни остри завои, където трябва да сте особено внимателни. Осем километровата отбивка за Козичино е вдясно и започва с преминаване по мост. След това пътят ни продължава през Оризаре и Слънчев бряг до Кошарица, оттам започва ново осем километрово изкачване към телевизионната кула с атрактивен среден наклон от 5,6%. Пригответе най-леките предавки, със сигурност ще влязат в употреба. Награда за изпитанието са страхотните панорамни гледки от района на ТВ кулата.

На връщане от кулата може да се възползвате от няколкото заведения в Кошарица за по-стабилно хапване, което да ви даде сили да се справите с още едно осем километрово изкачване след Слънчев бряг. След края му имате възможност отново да попълните запасите си от вода, а това можете да направите и в Обзор - с отклонение вляво при втория светофар.

Пътят от Слънчев бряг през Обзор и Старо Оряхово до Варна е със засилен трафик и това налага повишено внимание, за сметка на това обаче настилката е перфектна за нашите условия. След Обзор пътят е сравнително нагънат - до влизането във Варна се редуват леки изкачвания и спускания.

Този динамичен и натоварващ маршрут предлага доста добро съчетание между сериозна тренировка и любителско каране за издръжливост и за запознаване с красотата на източна Стара планина.

Маршрут : www.bikemap.net/route/1964174  - bikemap.net

Маршрут : www.mapmyride.com/routes/view/169090124  - mapmyride.com

Снимки от карането ни на 20.10.2012 : www.facebook.com/media/set/


Добавена на: 2013-02-01