Велопоход Чудния изток на Стара планина 2015


Обичате ли да карате колело сред красивата и пролетно ухаеща природата, далеч от шумните и мръсни пътища?

Велоклуб УСТРЕМ и Велоеволюция, ви канят на традиционния си велопоход „Чудният Изток на Стара планина“, който се организира за пета поредна година и се радва на все по-голям интерес.

Източна Стара планина е малко популярна част от България, но е много подходяща за велотуризъм, поради по-малките денивелации. Това е едно от най-красивите кътчета през пролетта, когато природата показва най-голямата си прелест. Очакват ви върхове, гъсти гори, водни красоти и панорамни гледки от планинските била и язовирите в Източна България. Ще можете да се порадвате на морето и най-красивите водопади в Източна Стара планина.

Вижте снимки от миналогодишните издания на велопохода тук:

ЧИСП 2011 и 2012: ТУК

ЧИСП 2013: ТУК

ЧИСП 2014: ТУК
но бъдете сигурни, че на живо е много по-красиво, а в това вълнуващо изживяване има и магия, много емоции, адреналин и нови приятелства. Убедете се сами!
За да бъде по-интересно за тези които вече са идвали с нас, всяка година променяме маршрута и добавяме по нещо ново. И този път също ви очакват изненади. Тази година ще тръгнем от крепостта Мисионис в Преславска планина над Търговище и за 6 дни ще стигнем до Варна. През това време ще се насладим на люляковите горички с прекрасни гледки от билото на Преславската планина, ще се спуснем в приказната гора покрай Дервишка река до втората Българска столица – Велики Преслав, ще покараме в безкрайния горски рай покрай яз. Тича, ще се насладим на най-красивите водопади в Източна Стара планина - Веселиновските водопади, ще нощуваме на брега на прекрасния яз. Цонево за да се събудим с гледка която се запомня за цял живот, ще посетим феномена Чудните скали, ще покараме по билото на Камчийска Стара планина и побутаме до най-високата точка – Дедеевата чука за да почувстваме величието на българските планини с гледки неотстъпващи на Родопските, но с дъх на море, ще се спуснем по реките  Армера и Камчия до Черното море в КК „Камчия“. Последния ден ще покараме каяци по река Камчия (от моста на главния път Варна-Бургас до устието) или ще си направим първия плаж за годината . Маршрутите са предимно по горски пътища като са дублирани с асфалтови в случай на дъждовно време.

 

 

ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ
ВЕЛОПОХОД "ЧУДНИЯТ ИЗТОК НА СТАРА ПЛАНИНА" 2015
1-ВИ ДО 6-ТИ МАЙ 2015 Г.

 


Велопоходът е подходящ за всички карали по черно велосипедисти, със средно добра подготовка.

Ще бъде осигурен транспорт на багаж, храна и палатки.

Tръгване на 01.05.2014 сутринта от жп гарите във Варна и София. Влакът от Варна ще се доуточни като изборът ще е между тръгващите влакове в 7:30 или 11:15 часа. Участниците от Шумен могат да се присъединят към влака пътуващ от Варна. Влакът от София за Търговище, тръгва в 6:50 часа.

01.05.2014 - дължина около 20 км (черно и/или асфалт).

Маршрут: от жп гарата в Търговище се изкачваме до хижа Младост в Преславска планина. Може да се избере от два маршрута – лек изцяло по асфалт и по тежък по асфалт и черно (с висока денивелация за кратко разстояние). Избралите маршрута по черно ще минат през крепостта Мисионис, а избралите асфалтовия маршрут ще оставят байковете в хижата и при желание ще отидат пеша до крепостта за да я разгледат. Вечерта ще разпуснем в банкетната зала на хижата с много музика, забавления и вкусни ястия. Надяваме се всички приятели от Търговище да ни правят компания поне на купона , а на следващия ден да покарат с нас.

Обяд: заведение или магазини в Търговище.

Нощувка: хижа Младост: ТУК

Цена нощувка: 15 лв./човек. Такса за палатки в двора на хижата с ползване на баня и тоалетна - 5 лв на човек.

Вечеря и закуска по предварително заявено меню.

02.05.2014 - дължина 46 км (черно 38, асфалт 8). Алтернативен маршрут по асфалт 30км.

Маршрут: Караме по билото на Преславска планина през уникалните люлякови гори с прекрасни гледки към северна и южна България. Ще направим кратка почивка на заслон с чешма от където няма да ви се тръгва . И все пак ако успеем да се откъснем от това приказно кътче, ще се спуснем по Дервишка река през една приказна горичка до втората българска столица Велики Преслав. Който не е разглеждал крепостта и кръглата църква му ги препоръчваме. Останалите отиват на вкусен обяд в градината на ресторант Омуртагов мост, който е в непосредствена близост до забележителностите. Ако сте заредили добре, чака ви баирче по асфалт до хижа Тича след това .

Обяд: пикник с бързо хапване на заслона на билото или обяд в ресторант Омуртагов мост за тези които са разглеждали забележителностите на Велики Преслав. Ако предпочитате пикника, трябва да си носите храна.

Нощувка в хижа Тича: ТУК

Цена на нощувка 12 лв/човек. Такса за палатки в непосредствена близост до хижата с ползване на баня и тоалетна - 2 лв на човек.

Вечеря и закуска по предварително заявено меню в банкетната зала на хижата.

03.05.2014 - дължина около 75 км (черно 60 с висока денивелация, асфалт 15). Има вариант на маршрута с повече асфалт и двойно по-малка денивелация, който може да се избере от участници с недостатъчна подготовка. Алтернативен маршрут по асфалт 70км.

Маршрут: х. Тича, язовирна стена на яз. Тича, с. Веселиново където уморените ще продължат по краткия път с малка денивелация към с. Поляците, а останалите хващат баира към Веселиновските водопади, защитена местност Орлиците до билото и спускане към с. Поляците. От там по ненатоварен селски път до с. Партизани и велоалея до с. Аспарухово на брега на яз. Цонево.

Ще се насладим на яз. Тича, необятна горска шир, едни от най-красивите водопади в Източна Стара планина и дивите божури в непокътнатата защитена местност „Орлиците”: ТУК

Обяд: пикник на Веселиновските водопади – трябва да си носите храна. Тези които ще съкратят водопадите от маршрута, ще минат през с. Веселиново, където могат да намерят магазин.

Нощувка в къща Мимоза на брега на яз. Цонево: ТУК

Препоръчваме ранно ставане за да се насладите на запомняща се за цял живот гледка в случай че имаме късмет с времето .

Цена на нощувка 15 лв/човек. Такса за палатки в комплекса с ползване на баня и тоалетна - 7 лв на човек.

Вечеря и закуска по предварително заявено меню в механичката на къщата.

04.05.2014 - дължина около 40 км (черно 33, асфалт 7). Алтернативен маршрут по асфалт 75 км.

Маршрут: от с. Аспарухово ще отидем по асфалт до природния феномен Чудните скали, а след това тръгваме по стар изоставен асфалтов път обикаляйки яз. Цонево от южната страна и се спускаме до ръкава на яз. Цонево на Козя река където ще хапнем за обяд на беседка с чешма. Желаещите могат да се изкъпят в чистата вода на реката. От там се изкачваме отново почти до билото и се спускаме до р. Елешница. Караме по прекрасен горски път нагоре по реката и имаме едно изкачване за да стигнем до с. Булаир. След бира в селския магазин, продължаваме по асфалт до ваканционен комплекс Гермето, откъснат от света, но заобиколен от прекрасна природа.

Със сигурност ще се впечатлите от красотата на язовира, реките и горите по пътя, а карането е почти само по горски пътища.

Обяд: пикник на беседка с чешма – трябва да си носите храна.

Нощувка и вечеря в комплекс "Гермето": ТУК

Цена нощувка - 15 лв на човек. Такса за палатка с ползване на баня и тоалетна - 5 лв на човек. Вечеря и закуска в механата на комплекса по предварително заявено меню.

05.05.2014 - дължина около 55 км (черно 40, асфалт 15). Алтернативен маршрут по асфалт 50 км.

Маршрут: От "Гермето" се качваме на билото на Камчийска Стара Планина и караме на изток по него. Ще се насладите на прекрасни гледки като Родопските, но с дъх на море . Ще побутаме за да изкатерим най-високия връх в околността „Дедеева чука”, а после ще се спуснем по река Армера до Горен Чифлик. От там по ненатоварен селски път до с. Пчелник и ваканционен комплекс Венелин на брега на едноименния язовир на р. Камчия. Ще хапнем в ресторанта на комплекса и продължаваме по черно до с. Круша, а от там по черно и след това велоалея през месност Пода до моренцето в КК „Камчия“.

Изключително разнообразен ден – от планинското било на източна Стара планина, през речните долини на Армера и Камчия, та чак до морето. Чудните гледки са ви гарантирани от билото на Камчийска стара планина. Преобладават черните пътища.

Обяд в ресторанта на комплекс Венелин, на брега на яз. Венелин или собствено приготвена храна.

Нощувка в КК „Камчия“ в бунгалата на Вилно Селище Нимфа: ТУК

Цена нощувка - 15 лв (стая за трима) или 20 лв (стая за двама) на човек. Има удобно място за палатки (за ползване на баня и тоалетна - 5 лв на човек).

Вечеря и закуска: в някое от заведенията или по предварително заявено меню.

06.05.2014 - дължина около 35 км (черно 20, асфалт 15). Алтернативен маршрут по асфалт 30 км.

Маршрут: За желаещите да покарат каяци, преди обяд - спускане с каяци по р. Камчия от моста на Пода до устието на реката. За останалите - плаж или велоразходка в района.

След обяд - прибиране до Варна по маршрут Камчия, с. Близнаци, Паша дере, Ракитника, кв. Аспарухово, Варна. Ще се насладите на непокътнати от бетонизацията плажове и прекрасни крайбрежни гледки. Който желае да хване дневен влак от Варна, може да се запъти натам още сутринта по асфалт. Багажът ще бъде пренесен навреме до Варна за да си го вземат от там.

Обяд – пикник на плажа на Паша дере.

 

 

Условия


Опции: Нощувка в предложените от нас бази или на палатки осигурени от вас. Който желае да се прибере по-рано, на 3-ти Май вечерта може да го направи с влак от с. Аспарухово. Можете да се включите във велопохода и от 3-ти Май вечерта като се придвижите с влак до с. Аспарухово.

 

Разходи:

Около 73 лв общо за всички нощувки в базите или 26 лв за всички нощувки на палатка.

10 лв. организационна такса (за членовете на Велоклуб Устрем или Велоеволюция - 5 лв). Тя включва организационни разходи.

15 лв такса за превоз на голяма раница (чанта) по време на целия поход (за палатка и шалте се доплаща 5 лв).

Максимум 14 лв за транспорт с влак от Варна до Търговище (заедно с велосипеда). Цената е в зависимост от влака с който ще се придвижи групата. За пътуващите от София до Търговище, цената е максимум 24 лв заедно с велосипеда. Цените включват запазени места.

10 лв за групова застраховка злополука по време на целия поход (по желание, но задължително трябва да разполагате със застраховка).

храна - всеки сам си заплаща.

3 лв – цена за наемане на каска за целия поход. Носенето на каска е абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!

 

Крайна цена около 100 лв с включени 5 нощувки в хижи или къщи за гости, транспорт на багаж в придружаващата кола и организационна такса. При нощуване на палатки, цената е около 60лв. Ще има кола, която ще превозва багаж и храна, а при необходимост и колоездачи, заедно с велосипедите им. Транспортът до Търговище, застраховката и храната, не са включени в тази цена.

Задължителна екипировка за времето на каранията:

 • велосипед преминал технически преглед, планински за карането по черно;
 • малка раница за дневните карания;
 • средство за носене на вода – бидонче, шише или мех;
 • храна за обедния пикник и допълнителна подкрепа – сандвичи, вафли, Corny, ядки
 • тънка връхна дреха – мембрана или ветровка;
 • слънчеви очила;
 • ремонтни пособия – 2 бр. резевни вътр.гуми, инструменти, щангички, комплект за лепене на гуми;
 • подходящи и удобни обувки за каране и ходене пеша;
 • каска (можете да наемете от велоклуб Устрем);
 • фар и стопче ЗАДЪЛЖИТЕЛНО;
 • малка лична аптечка с превързочни материали и дезинфектанти (също ако има някакво лекарство от което има вероятност да имате нужда като поставите бележка с инструкции в него);
 • документ за самоличност;
 • застраховка злополука;
 • попълнена декларация.

 

Препоръчителна/допълнителна екипировка:

 • трета резервна гума;
 • дъждобран;
 • топла дреха (полар);
 • храна за вечеря и закуска където е предвидено (в колата);
 • репелент против насекоми;
 • крем против изгаряне от слънце;
 • GPS.


Участие:

Капацитет – около 24 места с нощувки и около 10 на палатки – общо около 34 участника.

 

Записване – ще ви помолим да попълните формата :ТУК

Отбелязвайте с единица услугите които желаете да ползвате и с нула услугите които НЕ желаете да ползвате.
Менютата за храна ще бъдат доуточнени до 15.04.2015. В случай, че не ви харесат, ще можете да се откажете от вечеря и закуска за съответното място най-късно до 20.04.2015.
Цените за билет за влак, храна и застраховка са ориентировъчни, така че на място ще заплатите реалните цени.

След като сте попълнили формата, до няколко часа ще бъдете одобрени и ще можете да проверите попълнените за вас данни тук, и да видите (в червено) капарото което е нужно да заплатите:
ТУК

Ако не се виждате в списъка до края на деня, пратете ни мейл със запитване:
chisp@ustrem-bg.com
(напишете тема на мейла: ЧИСП 2015)

Заплащане на капаро до 18.04.2014. Окончателното записване става с внасянето на капаро. Стойността на капарото което дължите можете да видите тук в червено:
ТУК
До 2 дни след като сте дали или превели капаро, проверете дали е отразено, на същото място.
Капарото можете да заплатите по следните начини:
- Банков превод на името на Емилиян Георгиев, IBAN: BG12PRCB92304039538212. Запишете на основание за превод: "Капаро за велопоход ЧИСП2015"
- За София можете да се свържете с Емилиян Георгиев (след 18:30 часа) в случай, че желаете да дадете капарото в кеш.
- За Варна, заплащане в кеш, всеки работен ден във веломагазин Устрем от 10:00 до 18:00 часа
http://ustrem-bg.com/contact.php
- За Варна, заплащане в кеш, всеки ден в магазин МиК на адрес гр. Варна, ул. Цани Гинчев 14. Работното време на магазина Пн - Пт: 10:00 - 19:00 /Сб - Нд: 11:00 - 17:00:
FaceBook
Изисквайте документ за оставено капаро, когато го заплащате в кеш.
Заплатеното от вас капаро, ще ви бъде върнато по време на велопохода. В случай, че нямате основателна причина за да не участвате във велопохода, с платеното от вас капаро ще се заплатят загубите от направените от нас резервации за нощувки, заявена храна, закупени билети за влак и застраховки. Ако има остатък след удържане на загубите, той ще ви бъде върнат.

 

За допълнителна информация:

Варна: Красен Георгиев, 0889015027, 0894799037

София: Емилиян Георгиев, 0878889758 (след 18:30 часа)

Здравко Василев, 0889 77 56 61 (след 11:00 часа)

Facebook: ТУК
Добавена на: 2015-04-01