Велопоход Чудния изток на Стара планина 2014


Обичате ли да карате колело сред красивата и пролетно ухаеща природата, далеч от шумните и мръсни пътища?
Велоклуб УСТРЕМ - Варна, ви кани на традиционния си велопоход „Чудният Изток на Стара планина“.
Източна Стара планина е малко популярна част от България, но е много подходяща за велотуризъм, поради по-малките денивелации. Това е едно от най-красивите кътчета през пролетта, когато природата показва най-голямата си прелест. Очакват ви върхове, гъсти гори, водни красоти и панорамни гледки от планинските била и язовирите в Източна България. Ще можете да се порадвате на морето и най-красивите водопади в Източна Стара планина.
Вижте снимки от миналогодишните издания на велопохода тук:
ЧИСП 2011 и 2012:  ТУК

ЧИСП 2013: ТУК

Но бъдете сигурни, че на живо е много по-красиво, а в това вълнуващо изживяване има и магия, много емоции, адреналин и нови приятелства. Убедете се сами!
За да бъде по-интересно, всяка година променяме отчасти маршрута и този път също ви очакват много изненади. Ще тръгнем от най-високата точка на Обзорския проход за да се спуснем по билото на Еминската планина към нос Емине и за 5 дни ще достигнем до Шумен. През това време ще се насладим още на горските красоти на Камчийска планина и водната шир на яз. Цонево, най-красивите водопади в Източна стара планина - Веселиновските, ще минем по чудни горски пътища за да стигнем до яз. Тича, ще покараме през ухаещите люлякови горички по билото на Преславска планина и ще се спуснем по Дервишка река до втората Българска столица – Велики Преслав. Ще изкатерим Шуменското плато по най-красивата велоалея сред природата в България и ще се насладим на многото природни и исторически забележителности там.

 

 

ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ

Велопоход
"Чудният изток на Стара Планина" 2014
1-ви до 6-ти Май 2014 г.

Велопоходът е подходящ за всички карали по черно велосипедисти, със средно добра подготовка.

Ще бъде осигурен транспорт на багаж, храна и палатки.

 Tръгване - 01.05.2014, 7:30 часа, мястото ще се доуточни.

7:00 до 7:30 - товарене на велосипедите в товарен бус и на багажа в придружаващите коли.
7:30 – качване в автобус и потегляне към Обзорския проход.

01.05.2014 - дължина около 60 км (черно 45, асфалт 15).

Маршрут: от най-високата точка на Обзорския проход се спускаме по билото на Еминска планина до красивия нос Емине. По черен път вървящ близо до морския бряг ще стигнем до курорт Елените. От там по ненатоварен асфалтов път по брега на морето ще стигнем до с. Кошарица от където ще се изкачим плавно и по асфалт до телевизионната кула на билото на Еминска планина. От там ще се спуснем по черно до с. Раковсково, където ще ни посрещнат нашите приятели от Папукчиевата къща. Ще разпуснем в огромната банкетна зала с много музика, забавления и вкусни домашно приготвени ястия.
Обяд: пикник – трябва да си носите храна.

Нощувка: Папукчиева къща: Тук

Цена нощувка: 15 лв./човек. Такса за палатки в двора на комплекса с ползване на баня и тоалетна - 5 лв на човек.
Вечеря и закуска по предварително заявено меню. Всичко е домашно приготвено.

 

02.05.2014 - дължина около 40 км (черно 30, асфалт 10).

Маршрут: от с. Раковсково тръгваме по асфалт в посока Дюлинския проход. Ще кривнем от пътя, за да стигнем до един красив водопад, където много от вас ще се понамокрят. След като се насладим на приказното кътче, ще продължим към билото на Еминска планина отново по асфалт. Там се отделяме на запад по черен път, вървящ по билото в посока с. Козичино. Това село е с много интересна история и определено има какво да се види там. Старото му име е Еркеч. От него продължаваме на запад пак по черно и стигаме до ваканционен комплекс Гермето, откъснат от света, но заобиколен от прекрасна природа.

Обяд: пикник – трябва да си носите храна. Има вариант и за механа в с. Козичино, но ще ви уведомим допълнително по мейл и изпратим меню.
Нощувка и вечеря в комплекс "Гермето": http://www.germeto.com/gallery.html
Цена нощувка - 15 лв на човек. Такса за палатки в непосредствена близост до комплекса, с ползване на баня и тоалетна - 5 лв на човек.
Вечеря и закуска в механата на комплекса по предварителна заявка.

03.05.2014 - дължина около 60 км (черно 50, асфалт 10).

Маршрут: от комплекс Гермето тръгваме по асфалт на запад до с. Булаир. От там навлизаме в гъстите гори на Камчийска планина карайки по горски пътища покрай река Елешница, за да стигнем до един от най-дивите и красиви ръкави на яз. Цонево. Там ще си направим пикник на една страхотна беседка с полянка и чешма. Ще продължим отново през горите, за да стигнем до линията на Чудните скали, която впечатлява с чудните си скални образувания. Със сигурност ще се впечатлите от красотата на язовира, реките, горите и скалите по пътя, а карането е само по горски пътища. Като стигнем до Айтоския проход, ще се придвижим съвсем малко по асфалт до с. Аспарухово и ще нощуваме там, на брега на красивия яз. Цонево.

Обяд: пикник на беседка с чешма – трябва да си носите храна.
Нощувка в къща Мимоза: http://www.bgvakancia.com/offer/2658/
Цена на нощувка 15 лв/човек. Такса за палатки в комплекса с ползване на баня и тоалетна - 7 лв на човек.
Вечеря и закуска по предварително заявено меню. Всичко е домашно приготвено.

 

04.05.2014 - дължина около 80 км (черно 70, асфалт 10). Има и съкратен вариант около 65 км (черно 55, асфалт 10).

Маршрут: от с. Аспарухово тръгваме по велоалея към с. Партизани, а после по ненатоварен селски път към с. Поляците. От там по черно се изкачваме в посока с. Веселиново. На разклона, уморените ще поемат по шорткът към с. Веселиново, а останалите хващат по баира на Върбишка планина за да стигнат до най-красивите водопади в Източна Стара планина – Веселиновските: http://evgeniyonkov.blogspot.com/2010/03/blog-post_31.html. От с. Веселиново изкачваме през горите на Драгоевската планина към стената на яз. Тича за да се спуснем до хижа Тича, където ще нощуваме.

Обяд: пикник на Веселиновските водопади – трябва да си носите храна. За тези които ще минат по съкратения вариант, има магазин в с. Веселиново.
Нощувка в хижа Тича: http://www.higaticha.com/contacts.aspx
Цена на нощувка 12 лв/човек. Такса за палатки в непосредствена близост до хижата с ползване на баня и тоалетна -
2 лв на човек.
Вечеря и закуска по предварително заявено меню.

05.05.2014 - дължина около 70 км (черно 30, асфалт 40). Има и съкратен вариант само по шосе около 40 км (като при желание, можете да стигнете до жп гарата в Шумен и да се приберете още тази вечер).

Маршрут: от хижа Тича поемаме по шосе на Запад до с. Търновца. От там по черно изкачваме Преславска планина и караме на изток по билото през красиви и пролетно ухаещи люлякови гори докато стигнем до Дервишка река, по която ще се спуснем до втората българска столица Велики Преслав. От там по шосе до с. Кочово от където има велоалея (неизползваем стар път) която ще ни изкачи плавно на Шуменското плато.

Обяд: пикник в заслон с чешма на билото на Преславска планина – трябва да си носите храна.
Нощувка в хотел Шуменско Плато: Тук
Цена на нощувка 16 лв/човек. Палатките ще бъдат разположени в лагера на скаутите на около 2 км от хотела и няма да се плаща такса за тях.
Вечеря и закуска по предварително заявено меню.

06.05.2014 - дължина около 40 км (черно 30, асфалт 10).

Маршрут: обиколка на Шуменско плато по черно с разглеждане на природни и исторически забележителности. Участие в мероприятие на скаутите. Придвижване до жп гарата от където хващаме влак с фургон за колелетата в 16:25 часа, пристигащ във Варна в 18:00 часа. За София има влакове в 15:04 и в 23:39 (като последния е с фургон).

 

Условия

Опции: Нощувка в предложените от нас бази или на палатки осигурени от вас. Който желае да се прибере във Варна на 5-ти Май вечерта, може да го направи с влак от гр. Шумен. Можете да се включите във велопохода и от 3-ти Май вечерта като се придвижите с влак до с. Аспарухово.

Разходи:

 • Около 73 лв общо за всички нощувки в базите или 19 лв за всички нощувки на палатка.

 • 7 лв. организационна такса (за членовете на Велоклуб Устрем - 2 лв). Тя включва организационни разходи.

 • 15 лв такса за превоз на голяма раница (чанта) по време на целия поход (за палатка и шалте се доплаща 5 лв).

 • 20 лв за транспорт до Обзорския проход (заедно с велосипеда).

 • 10 лв за транспорт с влак от Шумен до Варна (заедно с велосипеда).

 • 6 лв за групова застраховка злополука по време на целия поход (по желание, но задължително трябва да разполагате със застраховка).

 • храна - всеки сам си заплаща.

 • 3 лв – цена за наемане на каска за целия поход. Носенето на каска е абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!

Крайна цена около 130 лв без храната. Ще има кола, която ще превозва багаж и храна, а при необходимост и колоездачи, заедно с велосипедите им.

Задължителна екипировка за времето на каранията:

 • велосипед преминал технически преглед, планински за карането по черно;

 • малка раница за каранията;

 • средство за носене на вода – бидонче, шише или мех;

 • храна за обедния пикник и допълнителна подкрепа – сандвичи, вафли, Corny, ядки,

 • тънка връхна дреха – мембрана или ветровка;

 • слънчеви очила

 • ремонтни пособия – 2 бр. резевни вътр.гуми, инструменти, щангички, комплект за лепене на гуми;

 • подходящи и удобни обувки за каране и ходене пеша;

 • каска (можете да наемете от велоклуб Устрем);

 • фар и стопче;

 • малка лична аптечка с превързочни материали и дезинфектанти (също ако има някакво лекарство от което има вероятност да имате нужда като поставите бележка с инструкции в него);

 • документ за самоличност;

 • застраховка злополука.

 

 

 

Препоръчителна/допълнителна екипировка:

 • трета резервна гума;

 • дъждобран;

 • топла дреха (полар);

 • храна за вечеря и закуска където е предвидено (в колата);

 • репелент против насекоми;

 • крем против изгаряне от слънце;

 • GPS.

Участие:

 • Капацитет – около 24 места с нощувки и около 10 на палатки – общо около 34 участника.

 • Записване – изпратете писмо на veloclub@ustrem-bg.com (subject: ЧИСП 2014), съдържащо трите ви имена, телефонен номер, град, възраст, членувате ли във велоклуб и кой е той, карали ли сте велосипед по черно и колко километра сте изминавали максимум за ден. Уточнете кои от предложените от нас услуги ще ползвате (транспорт, нощувки). Предлаганите услуги можете да видите в таблицата тук:
  https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aq8vSdhu3GuMdGlsZFZCVWhMN1dBUkVEMWpFeTZlc2c&usp=drive_web#gid=0
  Копирайте най-горните 2 реда (заедно с празния ред) от таблицата в писмото си и попълнете в празния ред
  само колонките в сиво (нанесете единици под услугите които бихте желали да ползвате). Значението на съкращенията е: ч/к – човек/колело, л/п – легло/палатка. След като получим вашето писмо, в рамките на 1 ден ще ви бъдат нанесени данните в таблицата и там ще ви излезе сумата която трябва да заплатите за капаро. Ще ви помолим да проверите дали всичко ви е нанесено коректно и съответно да заплатите капарото в указания по-долу срок на едно от указаните места. Местата са ограничени и се заемат по реда на заплащане на капарото, затова не отлагайте заплащането на капарото. Очаквайте скоро от нас писмо с меню за вечери и закуски, като ние ще очакваме да ни отговорите с вашия избор.

 • Заплащане на капаро до 18.04.2014. Капарото което дължите можете да видите в същата таблица където сме ви нанесли вашите данни:
  https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aq8vSdhu3GuMdGlsZFZCVWhMN1dBUkVEMWpFeTZlc2c&usp=drive_web#gid=0
  Капарото можете да заплатите всеки вторник от 20:00 до 21:30 часа в залата на партера в сградата на ТД Родни Балкани с адрес (гр. Варна, ул. Иван Драсов 11) или всеки работен ден в магазин МиК на адрес гр. Варна, ул. Цани Гинчев 14. Работното време на магазина
  Пн - Пт: 10:00 - 19:00 /Сб - Нд: 11:00 - 17:00:
  https://www.facebook.com/mikMagazinCom

 • Предимство за участие – записващите се за всички дни, според реда на заплащане на капаро, членовете на велоклуб Устрем, членове на велоклубове от други градове, препоръки.


За допълнителна информация и записване:
veloclub@ustrem-bg.com (тема на мейла: ЧИСП 2014)
Елеонора Чорбаджиева, 0895 51 83 10
Емилиян Георгиев, 0878 88 97 58 (след 19:00 часа)
Здравко Василев, 0889 77 56 61 (след 11:00 часа)

Facebook: https://www.facebook.com/events/287929548028957/?notif_t=plan_user_joined


 
Добавена на: 2014-03-23