Джулайски велопоход в защита на Кара дере и Камчийски пясъци - 9-10-ти Юли 2011


Искате ли да прекарате един уикенд далеч от градската суетня? Искате ли да отидете на място, където дори и сигналът на мобилния телефон няма да ви намери? Искате ли да видите последните девствени кътчета по нашето черноморие?

Велоклуб "УСТРЕМ" ви кани на традиционния си джулайски поход, но този път по уважителни причини преместен на 9 и 10 Юли. Ще можете да посетите едни от последните девствени кътчета по средното черноморие – Кара дере и Камчийски Пясъци. Целта ни е да посетим тези места преди да са загубили дивия си вид, да бъдат разкопани от багерите и залети с бетон.

ДОБРЕ ДОШЛИ СА ВСИЧКИ ПОЗИТИВНИ И ВЕСЕЛИ ХОРА НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА С ВЕЛОСИПЕДИ ИЛИ АВТОМОБИЛИ

Походът е двудневен с две групи. Едната група ще се движи основно по черни пътища, а втората по асфалтовия път за Бургас. Карането е подходящо за средно подготвени велосипедисти. Осигурен е превоз на раници и палатки.

Маршрут на групата по черно:
09.07 - Варна > Джанавара > Кантара > Паша дере > под. Родни Балкани > Камчия > Камчийски пясъци > Шкорпиловци > Кара дере - 50 км.
Маршрутът е по черни пътища и съвсем малко асфалт до Камчия, пресичане на р. Камчия и по горски пътища до Кара Дере.
10.07* - Кара дере > Самотино > Горица > Старо Оряхово > Пода > с. Китка > Бенковски > Константиново > Варна. 60 км.
Маршрутът минава по асфалт от Горица до Равна Гора, по черни пътища до Константиново и се връща по асфалт до Варна.

Маршрут на групата по асфалт:
09.07 - Варна > Харамията > с.Бенковски > с. Равна гора > Старо Оряхово > Рудник > Горица > Карадере
10.07 - Връщане по същия маршрут.

Сборен пункт – веломагазин Устрем, 09.07 – 09:00, тръгване в 09:30

Нощувката на Кара дере ще бъде на палатки, които всеки трябва сам да си осигури. Багажът ще бъде превозен от съпровождащ автомобил.
Предвидени са следните атракции – преплуване (или преплаване) на река с велосипед, каране по пясък, посещение на изоставено село, красиви гледки и много, много настроение (ако не си го забравите във Варна).

Разходи – около 3-5 лева за придружаващия автомобил.
Носете си: Палатка и/или спален чувал, храна за вечерта и за закуска, каска, челник или друга светлина, сигнална жилетка (препоръчително), резервна гума и инструменти.

ЗА КОНТАКТ:
Орлин Ковачев, тел: 0888 77 19 33
Здравко Василев, тел: 0889 77 56 61

Кара дере е едно от последните места по Черноморието, останало незасегнато от бетонизацията. Намира се между Бяла и Горица. Местността е дива, няма инфраструктура и точно затова се харесва от много туристи. Плажът е чист, некаменист, на места граничи с гора. На север са скалите на Карабурун (Черни нос). Съществува проект за изграждане на вилно селище с 15000 легла, което да го предвърне в нов Слънчев бряг. Земята е закупена от офшорна фирма. Проектът засега е спрян поради несъответствие с нормите за застрояване и икономическата криза, но е въпрос на време да бъде поет от нови собственици.

Камчийски пясъци е най-голямият пясъчен плаж в България и съчетава плажна ивица, пясъчни дюни и лонгозна гора. Намира се между Шкорпиловци и устието на Камчия. Липсват пътища и мястото е много малко посещавано. Има много езерца и азмаци (и комари като врабчета). Срещат се много редки видове – български лен, пясъчна лилия, блатно кокиче. През 1980 г. е обявен за защитена зона. Използвайки административни врътки, през 2006 г. заинтересована компания успява да извади Камчийски пясъци от списъка на защитените зони, плажната ивица е обявена за земеделска земя и изкупена. Предвиден е за строителство огромен туристически комплекс. От тогава се води битка незаконните действия да бъдат спрени, но без успех. Строителството (засега) е забранено със заповед на министерството за една година.... до Септември месец.


* Възможна е промяна на маршрута за връщане по черно
Добавена на: 2011-07-02