Автор Тема: Луд обеден банкет някъде около Дъскотна!  (Прочетена 5594 пъти)

brusarski

 • Rabotna Grupa
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 20
  • Профил
  • Ел. поща
Луд обеден банкет някъде около Дъскотна!
« -: Декември 14, 2011, 01:49:25 am »
Сериалът "Шосейно колоездене" продължава с XI епизод :)
Със съвместните усилия на велоклуб "Устрем"- Варна и велоклубовете в Ямбол, Сливен и Бургас, организираме среща на колоездачи от четирите града в село Дъскотна, общ. Руен, по пътя Провадия-Айтос.
Срещата е с начален час около 12.30 в събота и след приключването и има възможност да се продължи до хижа "Чудните скали" с вечеря и преспиване.

Дата на събитието : Събота, 17.12.2011
Тип: Бревет / Велопоход
Връзка: http://www.facebook.com/events/258489107540309/
Среща:  От 7.15 до 7.30 часа пред Козирката, срещу Катедрален храм "Св.Успение Богородично" ; потегляне в 7.30 часа.
Маршрут: Варна-Здравец-Аврен-Венелин-Пчелник-Гроздьово-Цонево-Сава-Дългопол-Комунари-Аспарухово-Добромир-Билка-Дъскотна.
Дистанция около: 215 км в двете посоки.
Темпо: Около 20-22 км./ч. средна скорост.
Идея/цел: Запознаваме с колоездачи от четири клуба / разходка с преспиване.
Организатори: Велоклуб УСТРЕМ, Борко
За контакти: GSM: 089 83 84 702 ( Vivacom ); Skype: polomski5702 ; Facebook: http://www.facebook.com/brusarski
Допълнителна информация: Моля, носете си : изправен шосеен велосипед или друг тип, желателно със шосейни гуми, комплект(кит) инструменти, помпа, резервна гума, вода, хранителни подкрепления и добро настроение :) . Желателно е използването на каска, както и на светлоотразителна жилетка и светлини за велосипеда, тъй като връщането ще бъде след края на светлата част от деня.
Карта с маршрута :
« Последна редакция: Декември 14, 2011, 10:58:21 am от brusarski »
Skype : polomski5702 ; GSM : 0888 997 992

Neilor

 • Rabotna Grupa
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 14
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Луд обеден банкет някъде около Дъскотна!
« Отговор #1 -: Декември 14, 2011, 03:45:34 pm »
Събираме се група, която да пътува с влак и да се присъедини към групата на шосейките
Засега единственият вариант е влак от 10:30, който пристига на Аспарухово в 12:05 и имаме 20 км (около час) до Дъскотна. Т.е. там няма да сме преди 13:00.
Идеята е след обеда да се разходим по черни пътища в околността, стига да остане време.

Обратният път е или 18:05 от Дъскотна за Варна, или ако останем да пренощуваме в Аспарухово - на следващия ден следобяд. В този случай ще имаме време за каране и в неделя.


brusarski

 • Rabotna Grupa
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 20
  • Профил
  • Ел. поща
« Последна редакция: Декември 16, 2011, 10:57:57 am от brusarski »
Skype : polomski5702 ; GSM : 0888 997 992

Neilor

 • Rabotna Grupa
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 14
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Луд обеден банкет някъде около Дъскотна!
« Отговор #3 -: Декември 18, 2011, 02:42:22 pm »
След изминалия поход, изядените кебапчета и окаляните колела, ето нашата част от репортажа:

Сутринта на гарата се събрахме трима - Бойко, Искър и Орлин, които смятахме да участваме в Лудия банкет със смесен транспорт. Влакът, като по чудо не стачкуваше и към 11 часа слязохме на Комунари. Времето беше приятно, слънчево, но към Аспарухово излезе страхотен вятър, който направо ни събаряше на земята. Криво-ляво изминахме мостовете и спряхме да изчакаме другата група на Чудни скали. Докато ги чакаме, пробвахме алтернативни методи за транспорт - снимки има в профила на Бойко.

Първата група колоездачи се появи към 11:30, мина като бърз влак през малка спирка и дори не ни видяха. След тях се появиха Мартин и Камен с които карахме до Дъскотна. Вятърът бе намалял и към 12 стигнахме до ресторанта - обикновено селско кръчме, но с две дузини велосипеди от всякакви марки и разветки пред него. Бас държа, че в Дъскотна никой не кара велосипед, иначе нямаше да устои на изкушението да си вземе един от паркираните пред него... ей така, само да го покара малко...

Общо се бяхме събрали 22 велосипедисти, като най-много бяха от Бургас. Поне така казаха, ние бяхме следващите по численост. След доста ядене и пиене в 15 часа направихме общи снимки и отлепихме кой за където е. Ние не знаехме закъде сме и затово поехме перпендикулярно на правия път - към близкото село Планиница с намерение да направим обиколка по черно. Там малко се помотахме, но хванахме черния път към Дюля. Пътят се качва и после слиза, като тук там беше доста разкаляно. Не пропуснахме да се изтърсим на две-три места, но без сериозни последици.

Село Дюля има няколко колиби, изглежда напълно изоставено и оттам пътят се губи. Ако не бе предварително начертан и отбелязан на ГПС-а няма измъкване. На места има много "пътеки" и нито една не изглежда като нормален път. Малко след селото попаднахме на поляна в гората пълна с изправени камъни. Мястото изглеждаше много необичайно - камъните бяха необработени плочи, изправени и обърнати всички в една посока. Надписи нямаше никъде и единствено ориентацията им и приликата с надгробни плочи издаваха, че това е старо турско гробище. Изглеждаше много старо - сигурно над 200 години.

Качвахме се нагоре повече с бутане и с гадаене "оттук ли, оттам ли" и накрая излязохме от гората. Вече беше тъмно, но като се видяха крайните къщи на Каравельово беше ясно, че няма да се изгубим. В селото влязохме на фарове и продължихме по асфалт към Соколец и Трънак.
След като бяхме катерили по черно, сега беше ред да се спускаме по неизвестен път по тъмно. Слава богу, асфалтът беше без сериозни дупки и слизахме с добра скорост, избягвайки по-тъмните петна и разчитайки повече на интуицията си, отколкото на мъждукащите фарове.

Стигнахме до гара Трънак час преди влака и имахме достатъчно време. Лелката, която продаваше билети много ни се радваше, но не знаеше колко струва билета за велосипед и ни пита колко сме платили от Варна. Явно бяхме първите велосипедисти на тази гара. Варна ни посрещна с дъжд, но след калта и препускането в мрака не ни пукаше и се прибрахме благополучно.

Орлин

Трак от маршрута по черно:
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1390579

brusarski

 • Rabotna Grupa
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 20
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Луд обеден банкет някъде около Дъскотна!
« Отговор #4 -: Декември 18, 2011, 04:23:25 pm »
Ето и шосейкаджийската гледна точка за случилото се в събота :
Ако преди три месеца някой ми беше казал, че в навечерието на Коледа ще ставам в 5,30 сутринта, за да изляза с колелото си преди слънчевия изгрев на 215 километрово каране и това ще ми доставя неимоверно удоволствие, щях да го изгледам със съчувствието на лекар към неизлечимо болен пациент. Благодарности на новото ми голямо семейство, затова че ми запалиха фитилите дотам, че и аз да паля фитилите на други хора, както стана с идеята за лудия обеден банкет. Благодарности за същото и към капитана на шосейния отбор ( той си знае кой е  ;) ).
И така - след потеглянето в 7,30 от центъра на Варна и непредвидено забавяне малко след Аспаруховия мост за смяна на спукана гума, се понесохме устремно към Здравец, Аврен, Синдел, Юнак, Дъбравино и Гроздьово. От Цонево, вече в пълен състав, продължихме нататък и след кратка почивка на Дългопол навлязохме в дефилето, посрещнати от силен насрещен вятър. Вятърът издуха моментално от главите ни всякаква мисъл за спиране, отказване или алтернативен транспорт, така че продължихме смело напред, макар че на моста при "Чудните скали" се наложи да стискаме кормилата както евреин - чувалче със злато, за да не се прегърнем с мантинелата. Точно това съсредоточаване може би беше причина да преминем покрай другата част от варненската група като бърз влак, за което поднасям извинения. И така - в 12.40 часа, с леко закъснение стигнахме до мястото на срещата. В интерес на истината в Дъскотна имаше местни колоездачи, но все пак няма начин гледката на 22 бацета и една кака от 4 града да не ги е впечатлила. Държа да подчертая, че Варненската група бе наравно с Бургаската по брой присъстващи.
След сладко похапване и сладки приказки, решени да превърнем тази среща в традиция и с по-сериозно времетраене и формат, се метнахме на колелата и поехме кой откъдето е. Отвратителният вятър в дефилето този път работеше в наша полза, дотолкова, че някои хора се усъмниха, че сме успели да се приберем от 15,00 до 19,30 часа. Единственото изключение беше в един участък, където вятърът прекалено настойчиво, но неуспешно се опитваше да ни накара да се запознаем по-отблизо с мантинелата и крайпътната зеленина. От Провадия, вече по тъмно продължихме по магистралата и явно сме били доста разгорещени, щом времето опита да ни поохлади с лек дъждец. Слава богу, нямаше ги климатичните ексцесии, с които се сблъскъха колегите от Сливен и Ямбол, явно сме успели да изпреварим облаците, защото вечерта след прибирането ни във Варна валя стабилно.
Така след 215 изминати километра, за 9 часа и 24 минути чисто каране с 22,9 км/ч. средна скорост си бяхме вкъщи, оставили зад гърба си две бреветни дистанции в рамките на два поредни уикенда. Остава само да превърнем подобни срещи в традиция, но не само веднъж годишно, а винаги и навсякъде, където условията и времето позволяват.
Skype : polomski5702 ; GSM : 0888 997 992