Автор Тема: Проекти/Обещания  (Прочетена 4871 пъти)

Zdravko

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Публикации: 142
    • Профил
    • Ел. поща
Проекти/Обещания
« -: Май 05, 2011, 03:46:41 am »
ОБЕЩАНИЯ ЗА ВЕЛОАЛЕЯТА И ВЕЛОТРАНСПОРТА ВЪВ ВАРНА

21.09.2007 г. - Вестник "ДИАЛОГ" (pdf) - Статия, карта на велоалеята, снимка от откриването
Цитат: Цялата велоалея ще бъде готова през следващата година. Тя ще свързва крайния квартал "Владиславово" с Морската градина. Цялото трасе ще е 9 км. Алеята е двупосочна, като...


09.02.2010 г. - Варна ще имат велопаркинги и велоалеи през 2012г. - Системи за отдаване под наем на велосипеди, със съответното подсигуряване за сигурност и безопасност, велосипедни паркинги на оживени места, вело и пешеходни алеи, свързващи центъра на града със зоните за отдих и разходка – всичко това, или поне съществена част, би следвало да се реализира до 2012 г. във Варна в рамките на проект за мобилни инициативи за устойчиви европейски общности – MOBISEC, на обща стойност 1 187 850 евро.
Общата сума, която община Варна ще трябва да осигури, възлиза на 381 300 евро, стана ясно на днешното заседание на комисията по евроинтеграция. Финансовата схема предвижда 50 на сто от средствата да се получат като безвъзмездна финансова помощ от програмата и 50 на сто – 190 650 евро като съфинансиране от местния бюджет, близо половината от които (177 295 лв.) са предвидени в бюджета за 2010 г.
Шефът на дирекция „Международни връзки и програми” Петър Радушев посочи още, че в най-напреднал стадий е проектът за велосипедна алея от сп. „Нептун” по бул. „Сливница” в посока жк Вл. Варненчик. На заседанието си общинските съветници гласуваха одобрение и на още две предложения на кмета, относно участие на общината за предоставяне на безвъзмедна финансова помощ по големи европейски програми.
В единия случай съфинансирането е в размер на 18 450 евро по проект „Форми на адаптиране към климатичните промени чрез териториални стратегии”, а в другия средствата ще бъдат възстановени изцяло от външните източници – по проект „Схема за управление на мобилността в Югоизточна Европа”.
- И тук управляващите ни мотат здраво - или ни лъжат, или няма да си свършат работата в дадения срок и възможността да се усвоят парите ще бъде загубена безвъзвратно.

18.01.2011 г. - Панорамният път Варна-Златни пясъци ще бъде възстановен чрез построяването на естакада, съобщи днес кметът на града Кирил Йорданов. По думите му съоръжението ще бъде с дължина 300-400 метра. Идейният проект вече е готов и предвижда естакадата да бъде с дълбоко залягащи пилоти. По нея ще преминава двулентов път, ще има велоалея, пешеходна алея, както и панорамна площадка, уточни Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в общината.

12.04.2011 г. - Минимум 5 млн.лв. ще бъдат заделени за велоалеи, като алтернативен транспорт от проекта за обновяване на градския транспорт на обща стойност 80 млн. лв. Това посочи днес кметът Кирил Йорданов. - .


26.04.2011 г. - Пет милиона лева  ще бъдат заложени за изграждането на велоалеи във Варна, обяви кметът Кирил Йорданов. Той уточни, че средствата са предвидени в мащабния проект за модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт. В момента общината работи по проекта на стойност 40 млн. евро и до края на годината той трябва да бъде подаден директно в Брюксел. В случай че предложението получи “зелена светлина” от ЕС, предвижда се още следващата година да започне неговото изпълнение. Градоначалникът направи това изказване по повод протеста на варненски велосипедисти в Деня на Земята. Над 50 колоездачи участваха в протестното шествие под мотото „В търсене на изгубената велоалея”.

ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ ОБЕЩАНИЯ И ПРОЕКТИ

29.04.2008 г. - До две години велоалея ще свързва Балчик и румънския град Мангалия. Това каза кметът на Балчик Николай Ангелов. Идеята за трансграничния проект вече е обсъдена между кметовете на двете населени места. Около 80 км. е разстоянието между тях. Алеята ще преминава - Така както изглежда май няма да спазят сроковете.

07.01.2010 г. - Вестник Черно Море относно алея първа - ...Ще бъде обособена пешеходна зона и предвидена велоалея от страната на морето...

03.11.2010 г. - Велоалея по поречието на Дунав ще бъде изградена след приемането на Дунавската стратегия. Това стана ясно след подписването на споразумение за сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Германския технически център. Документът е за сътрудничество в областта на туризма и ще донесе на страната ни 2 млн. евро. По пилотен проект на техническия център се работи и за част от велоалеята между Сърбия, Румъния и България, която трябва да бъде готова до средата на следващата година. В момента вече има изградено трасе до Букурещ, обясни ресорният зам.-министър Иво Маринов. - Естествено страхотна идея, но дали...


г. - - .
« Последна редакция: Май 19, 2011, 02:52:08 am от Zdravko »