Автор Тема: Двудневен велопоход - Комунари - Велики Преслав - Шумен  (Прочетена 5927 пъти)

emilian6

 • Rabotna Grupa
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 37
  • Профил
Предложение за един лежерен двудневен велопоход:
Тръгване от жп гара Варна на 13.11.2010. Среща в 8:45 на жп гарата.
Влак от Варна в 9:25, пристига в Комунари в 10:32. Влакът е за София през Пловдив и има фургон, удобен за велосипеди. Цена на билет 5.10 лв плюс 2 лв за велосипед.
Каране от Комунари през Арковна, Желъд, Янково, Кълново, Смядово, Златар, Драгоево, Велики Преслав където ще се нощува в къща за гости. Цена на нощувката макс 20 лв. Ако сме повече от 8 човека ще е по-евтино. Преходът за деня е около 50 км по ненатоварени асфалтови пътища. Желателно е да си носите храна за обяд, а може и да хапнем в някое от селата по пътя. Маршрутът е много лек без голяма денивелация. До 16:00 ще сме във Велики Преслав.
На 14.11.2010 сутринта ще разгледаме стария град и ще поемем по ненатоварени асфалтови пътища от Велики Преслав през Кочово до крепостта на Шуменското плато. За деня около 30 км, т. е. доста малко, но ако остане време ще покараме из парка който е огромен в сравнение с морската ни градина. Има прекрасни местенца за снимки от скалите.
Връщане с влак от Шумен в 16:11, пристига във Варна в 17:40. Влакът е с фургон, удобен за велосипеди. Цена на билета 6.20 лв плюс 2 лв за велосипед.
Задължително е да имате светлини на велосипеда, като е желателно предната светлина да е не само сигнална, а и да осветява (може челник).
Маршрут за събота: http://www.gmap-pedometer.com/?r=4147127

Маршрут за неделя: http://www.gmap-pedometer.com/?r=4147163

Прогноза за времето: http://sinoptik.bg/?tid=20&oid=100&lid=100727233#d13.11.2010

Засега прекрасно време за каране :-).

Предложение за място за нощувка:
http://omurtagovmost.com/index.php

Малко инфо за историко-археологическия резерват Велики Преслав:
http://www.tourism-bg.net/obekti/98_veliki_preslav.html
« Последна редакция: Ноември 10, 2010, 05:33:34 pm от emilian6 »
Вело на зелено ...

emilian6

 • Rabotna Grupa
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 37
  • Профил
Инфо за два резерватa които можем да посетим като пристигнем в Преславв събота следобед:
http://iseebg.com/fx/?page_id=1174
http://www.bulgariainside.com/bg/articles/%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%9F%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0/937/

Друг интересен обект в резерват Патлейна е пещерата Мечата дупка, която е с
дължина 76 м, но не е напълно изследвана. Ако не сте добри пещерняци е
по-добре да й се насладите отвън.

Инфо за Патлейнския манастир:
http://www.pravoslavieto.com/manastiri/patleinski/index.htm

Малко инфо за историко-археологическия резерват Велики Преслав:
http://www.tourism-bg.net/obekti/98_veliki_preslav.html

Предложение за място за нощувка:
http://omurtagovmost.com/index.php

А тук има възможност за 3 легла в стая за 40 лв общо. Засега има места.
http://www.bolqrskistan.com/main.php
« Последна редакция: Ноември 11, 2010, 04:49:38 pm от emilian6 »
Вело на зелено ...

emilian6

 • Rabotna Grupa
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 37
  • Профил
Малко позакъснял пътепис :-).
Маршрутът през първия ден следва предварително описания:
http://www.gmap-pedometer.com/?r=4179286
От гара Комунари карахме по асфалтиран ненатоварен път през селата и Смядово. За наше най-голямо учудване, в Смядово не успяхме да открием свястно място за обяд. Но магазини имаше :-). Малко преди Велики Преслав се отбихме вляво по толкова дълго чакан черен път покрай канала. Пътят следваше канала до мястото където той влиза в 5 км тунел под високите хълмове на Предбалкана и свързан вероятно с преливника на яз. Тича. Пътят продължава по-нататък и излиза на Омуртагов мост където се намира и едноименния хотел ресторант в който пренощувахме. Стаите са доста луксозни, нощувката е 20 лв на човек. Има възможност апартамент за 4 човека (по двама на спалня) за 60 лв общо. След като хапнахме добре в ресторанта се разходихме до стария град който е на 100-тина метра. Направихме си нощни снимки на кръглата църква. Излязоха доста призрачни :-). Беше много яко.
Общо взето пътят се минава нормално за около 6-7 часа. Ние доста почивахме изчаквайки хора тръгнали час и половина по-късно. Гледайте последната част с черния път да я минете по-светло, че има много драки и ако е тъмно ... Поиздрахме се, но за щастие имахме само една спукана гума на сутринта. Естествено, тя бе на моето колело :-).
На сутринта отново разгледахме стария град, този път видяхме всичко :-). Посетихме и музея който е на около половин км и ви препоръчвам да отидете до него с колело :-). Музеят си струва. Просто не очаквах да има толкова много материал, включително и златно съкровище.
Решихме да се разходим с колелетата до манастир Патлейна и евентуално от него да потърсим маршрут по черно до яз. Тича. Така и така сме там, а и всички бяхме адски жадни за каране по черно. Пътят за манастира тръгва от хотела. Новоасфалтиран е. За жалост манастирът беше затворен, вероятно не е действащ. Намерихме черен път по който имаше туристическа маркировка и поехме по него в посока язовира. Не ставаше за каране - много стръмно нагоре и много драки. Но нали искахме черно :-). Пътищата ги има на топографските карти. За съжаление човекът който разполагаше с топографска карта и ГПС по нея се наложи да се върне, ос на задната гума ... :-(. Пуснахме го сам щото си имаше ГПС и топографските карти. Останахме само с ГПС на чиято карта, тези черни пътища ги нямаше. Колкото и да искахме да се изгубим, все пак можеше да видим по всяко време къде сме. Целта естествено беше яз. Тича. Качихме се на билото, следвахме път по който видяхме, че ни отдалечава от язовира. При първа възможност спуснахме по път в посока язовира, който ни изведе на ловна хижа Муфлони. Има възможност за нощувка на около 15-20 човека, но с предварителна уговорка. Има страхотна беседка, чешма, кухненски бокс с всякаква техника и съдове, и столова. От хижата продължихме надолу към язовира в посока язовирната стена. Преминахме покрай преливника където мястото е величествено, а след това карахме по стената - много красиво. Лошото е, че слънцето вече почти падна, но пък това даде възможност за невероятни снимки :-). От края на язовирната стена се отбихме по главния път до хижа Тича. Намира се на самия път. Около нея има и няколко къщи за гости. След като хапнахме набързо, поехме към Велики Преслав и Шумен. Карахме доста бързо и по тъмно. Не правете като нас. Пътят не е толкова натоварен, но все пак си има движение. Прибрахме се с влак от Шумен.
Покрай яз. Тича има страхотни черни пътища за каране. А и е много красиво. Надявам се на пролет да разучим по-добре и да направим добър веломаршрут.
Вело на зелено ...

Neilor

 • Rabotna Grupa
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 14
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Двудневен велопоход - Комунари - Велики Преслав - Шумен
« Отговор #3 -: Декември 06, 2010, 08:03:18 am »
Ех, дочаках организатора да напише отчета си, за да мога и аз да добавя своя :)
Походът наистина беше чудесен и добре организиран. Автомобилите от Комунари до Преслав бяха малко и карането по асфалта беше приятно. Околностите на Преслав са добри за колоездене и предполагам колегите от Шумен и Търговище са ги разработили.
За съжаление от черния маршрут до язовир Тича успях да видя само качването - аз бях този със счупената ос. Тъкмо качихме 600 м. баир и се наложи да слизам. Слизах без пътека по голямо надолнище и доста зор видях, но благополучно се върнах до мотела. Оттам нататък на стоп до Шумен, после влака до Комунари, за да прибера колата на Цачев, че иначе и те щяха да имат проблеми. С колата до Преслав, където Пежото успя да събере четири велосипеда и четирима колоездача!

Очаквам Емилиян да пусне малко снимки, ето моите, както и маршрута от първия ден на похода.


Трак:
http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1330683