Автор Тема: Варна подкрепя Европейския ден без автомобили  (Прочетена 2443 пъти)

Zdravko

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Публикации: 142
    • Профил
    • Ел. поща
Вижте какво ни пратиха от Община Варна.
Нека да ги подкрепим, така че заповядайте в събота 26-ти Септември 2009 г. в 10:00 часа пред ИУ-Варна.
Ще може да се кара по бул. "Княз Борис I" без автомобили, ще има томбола и други изненади.


Варна подкрепя Европейския ден без автомобили

България се включва в инициативата на Европейската комисия за 7-ми път, община Варна призовава жителите и гостите на морската столица да слязат от колите на 26 септември

Варна ще подкрепи официално Европейската седмица на мобилността и инициативата Европейски ден без автомобили. Идеята е на Европейската комисия, а България се включва официално в проявите за седми път. Градовете, които участват в седмицата на мобилността, подписват Европейската харта на градовете. Хартата се подписва от кмета и се изпраща в Министерството на околната среда и водите.
В рамките на европейската инициатива община Варна призовава жителите и гостите на морската столица да слязат от автомобилите на 26 септември, събота, и да се включат в проявите, с които вниманието ще се насочи към екологичните проблеми на големия град. В програмата е залегнало ходене пеша, каране на ролери и велосипеди, и др. Ще има и томбола, от която щастливците ще си тръгнат с велосипеди.
За всички които искат да подкрепят инициативата, са определини 3 сборни пункта. Началото е в 10 часа, а пунктовете са читалище „Славейков“ в ж.к. "Вл. Варненчик", ул. „Мара Тасева“ в кв. „Аспарухово“ и бул. „Княз Борис“ във Варна, пред Икономическия университет.
Няма предвиден сборен пункт в „Младост“, тъй като всички пътни артерии там са основни и евентуалното им затваряне ще създаде затруднения на гражданите. Жителите на комплекса могат да се присъединят към пунктовете във „Владиславово“ или в центъра.

**
Идеята
Водещата тема за 2009 г. на Европейската седмица на мобилността, определена от Европейската комисия, е „Да подобрим градския климат”.
Европейската седмица на мобилността се организира от Европейската комисия с цел да се насърчи поведението на хората и действията на институциите към намаляване на замърсяването на  градската среда от транспорта и като резултат от това - подобряване качеството на живот на европейските граждани.

Мотивите

Големите градове са изправени пред сходни екологични проблеми: недобро качество на атмосферния въздух, високи равнища на автомобилния трафик и задръстванията, високи стойности на шума, емисии на парникови газове, генериране на значителни количества отпадъци и отпадъчни води, свързани с разрастването на градовете.
Важен аспект на седмицата е хората да преоткрият своето населено място, историческо и културно наследство в една по-здравословна и по-приятна заобикаляща среда.

Целите
Устойчивото развитие на градския транспорт е важна предпоставка за подобряване качеството на въздуха в градовете. Насърчаването на използването на обществен транспорт за сметка на личните автомобили, въвеждането на оптимизирани транспортни схеми, както и на системи за управление на трафика могат значително да допринесат за намаляване на вредните емисии в атмосферата. В редица градове са създадени алеи за пешеходци и за велосипедисти. Варна също има такива алеи. Използването на велосипеди спомага не само за намаляване на автомобилния трафик и негативните последствия от него за околната среда, но и за подобряване здравето на населението.