OТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА на Велоклуб „УСТРЕМ“ през 2012 година

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА

на Велоклуб „УСТРЕМ“

през 2012 година

През 2012 година Велоклуб „Устрем“ успя да стъпи на още по-стaбилни основи, развивайки и затвърждавайки екипа си, чрез организиране на множество разнообразни прояви.  В тази връзка трябва да отбележим едно от най-големите събития в страната – „УСТРЕМ ВЕЛОФЕСТ“, първия ни самостоятелен проект „ВЕЛОРАЗВИТИЕ 2012“, бревет „Черноморски“, проведените обучения и други събития. Клубът започна да акумулира материална база, което подпомогна организирането на по-качествени събития. Продължи да установява и затвърждава контакти с други организации и държавнижте и общински институции.

        I.  Велофестивал – „УСТРЕМ ВЕЛОФЕСТ 2012“

Идеята за провеждането на Велофест бе дадена от Ивайло Колимов, и реализирана с труда на много хора, основните от които са Здравко Василев, Бойко Стоянов, Орлин Ковачев, Елица Стоянова, Свилен Гавраилов и още много други.

Чрез организирането на това събитие искахме да подарим един масов празник за всички, които обичат велосипедите и природата, давайки им възможност да прекарат два дни в емоционални и активни забавления на открито. Въпреки че се проведе за първи път се доказа като едно от най-комплексните и посещавани велосипедни събития в страната.

Велофестът се проведе на 7-ми и 8-ми Април – два дни посветени на каране на колелета и забавления сред природата:

·         7-ми Април (Събота) – „С колело около Варна“:

Денят беше посветен на велоизлети около Варна. Групите бяха три – по шосе, за начинаещи и за напреднали по черно. Участниците бяха над 130 души, като не липсваха и такива дошли от други градове. Журналисти от различни медии уважиха събитието и дойдоха за да го отразят. След обиколка по маршрутите, трите групи се събраха на общ пикник на вече зелената поляна на Ковшак чешма (в близост до Аладжа манастир), където цареше приятелски дух и се „завързаха“ много нови запознанства.

·         8-ми Април (Неделя) – „Планинско колоездене с дъх на море“:

Идеята бе този ден да бъде празник сред природата на пикник или излет, със състезание за всички възрасти и нива на възможности, семейно класиране, награди за почти всички участници, томбола, забавни игри, фотоконкурс за снимки от събитието и други занимания на открито като уроци по стрелба с лък и скачащи кокили.

Като за първи път към Велофестът имаше голям интерес от участници и публика. Най-малките записани бяха на 3 години, а „ветераните” в спорта достигаха до 50 години.  Броя на записаните участници достигна 94 от 8 града, а на публиката над 300 души. Бяха подготвени 3 трасета с различна трудност – за деца, за начинаещи и за напреднали.

Заключително събитие на Велофеста бе организирането на фотоизложба в Мол Варна, в която бяха изложени 30-те най-добри снимки, предварително определени от жури. На церемонията по откриване на изложбата бяха наградени победителите в конкурса и връчени благодарствени писма на партньорите и спонсорите на Велофеста.

     II.  Проект „ВЕЛОРАЗВИТИЕ 2012“

„ВЕЛОРАЗВИТИЕ 2012“ е първият проект изцяло разработен и изпълнен от Велоклуб „УСТРЕМ“. Финансиран бе по програма „Младежки дейности“ на Община Варна.

Основна част от проекта беше организирането на школа за 30 младежи, предаваща умения свързани с употребата на велосипедите като средство за транспорт, туризъм и осмисляне на свободното време. В нея бяха усвоени знания и умения в следните направления – „Устройство и употреба на велосипеда“, „Техники на придвижване“ и „Велокултура и поддръжка“. Всички теми бяха упражнени чрез практически уроци и карания. За завършек на школата беше организиран двудневен велопоход в района на Шуменското плато, който включваше шосейно и планинско колоездене.

Друга част от проекта бe маркирането на маршрут за велотуризъм тип планинско колоездене, започващ от Военна болница и преминаващ през селата Куманово, Орешак и Долище, достигащ до село Прилеп. С дължина от 27 км в едната посока, това е най-дългият маркиран веломаршрут в района на гр. Варна.

Бяха маркирани и обособени две трасета за тренировка и обучение по планинско колоездене – дисциплина кроскънтри, в района на ТВ-кулата на Варна. Те са подходящи съответно за начинаещи и напреднали, и съвпадат с трасетата от състезанието по планинско колоездене, част от „УСТРЕМ ВЕЛОФЕСТ“. Отпечатани и разпространени бяха 1400 брошури с информация за маршрута и трасетата.

Екипът реализирал проекта беше съставен от Здравко Василев - ръководител, Орлин Ковачев, Бойко Стоянов, Красимир Иванов, Илиян Цачев и други.

   III.  Обучения.

С цел подобряване на организационните умения и велокултурата, членовете на клуба участваха в различни обучения:

·         Организирани от велоклуба:

-        Обучение за работа в екип – двудневно в с. Раковсково – треньор Здравко Василев;

-        Психология – лидерство – лектор доц. Валери Стоянов;

-        Членовете на клуба участваха и във всички 10 обучения, част от проект „Велоразвитие 2012“ – лектор Здравко Василев.

·         Външни обучения:

-        Организиране на събития - Малко Търново – Община Варна, ОЦОСУР;

-        Обучения за разработка и писане на проекти – Община Варна ОЦОСУР.

  IV.  Излети (еднодневни карания)

Това е най-регулярната и основна дейност на клуба. Излети се организират почти всяка седмица. През годината бяха проведени десетки по шосе и „черно“, съобразени с различните нива на напредналост, някои от които насочени към начинаешите велосипедисти. Най-активни организатори са Орлин Ковачев, Бойко Стоянов и Ивайло Колимов.

     V.  Походи (многодневни карания)

Походите бяха цели 7 на брой и всички преминаха повече от страхотно. Точно от тях са най-скъпоценните спомени и изживявания. За първи път организирахме велопоход в природен парк Русенски Лом – район изпълнен с природни и културно-исторически забележителности. Маршрутите в него бяха леки, но интересни, и с това успяхме да привлечем за участие и повече дами и начинаещи велосипедисти. Поради страхотните отзиви от него се очаква този велопоход да стане традиционен. За трета поредна година, организирахме и затвърдихме като традиционен, велопоход „Чудният изток на Стара планина“. Естествено го разнообразихме с нови и много интересни маршрути, а последният ден премина в каране на каяци из яз. Цонево. Скоро след завършването му организирахме фотопреглед, в който всеки от участниците можеше да покаже любимите си 10 снимки от велопохода и да ги коментира. Това припомни най-хубавите моменти от изживяването и беше силна бъдеща мотивация за всички неучаствали. За пореден път проведохме и традиционните ни събития – „Джулайски велопоход“ и „Изкачване на връх Ботев“. Като част от проект „Велоразвитие 2012“ организирахме двудневен велопоход в района на Шуменското плато. Стартът на проекта беше даден с двудневен велопоход по маркирания по-късно маршрут от гр. Варна до с. Прилеп.

·         (28.04-01.05) – Чудния изток на Стара планина – 30 участника – Емилиян Георгиев

·         (24-27.05) – Русенски Лом – 14 участника – Емилиян Георгиев

·         (16-17.06) – Варна – с. Прилеп – 25 участника – Здравко Василев

·         (30.06-01.07) – Джулайски велопоход – 35 участника – Здравко Василев

·         (14-15.07) – Велосъбор и Узана Поляна Фест – 8 участника – Емилиян Георгиев

·         (17-19.08) – Изкачване на връх Ботев – 18 участника – Здравко Василев

·         (22-23.09) – Шуменско плато – 35 участника  – Емилиян Георгиев

  VI.  Шосейно колоездене и веломаратони (бревети).

С тази дейност на клуба е ангажиран най-вече Борис Иванов. Изминалата 2012 година бе богата на събития, свързани и с шосейното колоездене и в най-голяма степен за любителите на маратонските дистанции. Може би не бяхме толкова активни, както през 2011 година, но компенсирахме с количеството изминати километри. Нито едно от четирите годишни времена не се оказа неподходящо за екстремни изпълнения, като началото бе положено още в края на февруари с 250-километрово каране със съвместно Варненско и Сливенско участие – до Шумен, Дългопол, Старо Оряхово и Дюлино и се стигне до 340-километровата епопея „До Върбица и назад“, осъществена в началото на юни за около 18 часа. Проявите ни бяха максимално разнообразни, насочени към  по-широк или по-тесен кръг любители, в зависимост от изминатите разстояния, вариращи от 120 до 340 км за ден. Сред най-запомнящите се бяха:

·         24 януари – до Девня, Ветрино, Провадия, Вълчи дол и Суворово;

·         25 февруари – до Шумен, Дългопол, Старо Оряхово и Дюлино;

·         2 март – до Бяла, Обзор и Раковсково;

·         25 март – до Несебър;

·         12 май – до Бенковски, Пчелник, Провадия, Девня и Белослав;

·         3 юни – до Върбица;

·         22 юли – до Дюлино, Паницово и Обзор;

·         29 юли – до Мадара;

·         5 август – до яз. Тича;

·         20 октомври – „Чудният изток на Стара планина по шосейкаджийски“ – до Дюлино, Козичино, Кошарица, РРТС Еделвайс и Обзор.

Наред с регулярните съботно-неделни карания, бе обърнато сериозно внимание и на варненските участия в колоездачните маратони (бревети). След няколко години на сравнително слаб интерес към тях от страна на варненските колоездачи, изминалата 2012 година се оказа преломна и превърна Варна в един от основните градове на любителите на коломаратоните. Сериозно участие беше регистрирано на откриването на активния сезон 2012 за Северна България с 200-километровия бревет „Ахинора“ в Исперих, последвано от двата Варненски бревета на 200 и 300 км на 21 и 22 април и останалите прояви на 300, 400, 600 и 1200 км. Изминалата година се оказа новаторска и в още едно отношение – по инициатива на велоклуб „Устрем“ бе положено началото на традиционен декемврийски 200-километров маратон, като по този начин в календара на българските рандоньори не остана месец без бревет. Понастоящем клубът ни е организатор на 3 от общо 27 бревета в календара на българските коломаратонци.

VII.  Обществени и други събития организирани от клуба.

·         Почистване в района на ТВ-кулата на Варна;

·         Заедно на кино „Спешна пратка“;

·         Рожден ден на клуба.

VIII.  Участие във външни прояви.

·         Участие в традиционната обиколка на Витоша - "Витоша 100";

·         Участие в "Узана поляна фест";

·         Участие в състезание "Riders Attack" в Казанлък;

·         Участие в състезание по планинско колоездене "Шуменско плато";

·         Участие в почистване на плаж "Ветеран";

·         Среща на велотуристи и веломаратонци на хижа Ахинора;

·         "Празник на гърнетата" в село Сребърна;

   IX.  Партньорски прояви.

С цел да подпомогне други сродни организации и каузи, клубът участва в няколко инициативи, като по този начин освен, че беше полезен, се изградиха и затвърдиха важни контакти.

·         Като партньори в проект реализиран от фондация "Човек на фокус", организирахме два похода до старите български столици Плиска и Велики Преслав. Целта беше скъсяване на дистанцията между Православната църква и младите хора, така че в събитието учавстваха млади хора, деца, родители и свещеници;

·         През декември станахме партньори на националната инициатива "Коледа на колела", организирайики шествие с велосипеди, с което обиколихме града и поздравихме съгражданите си, маскирани в духа на празника;

·         Подпомогнахме клуб „Адвенчър БГ“ в проучването за маркиране на веломаршрут до Камчия;

·         Включихме се в празника на кв. Владиславово чрез организиране на велоизлет;

·         Организирахме велоизлет като част от традиционния Великденски пикник на ТД „Родни балкани“;

·         Участие в младежкия фестивал на Варна FunCity - BigAirBag;

·         Клубът се включи в инициативите, свързани с борбата против добива на шистов газ в България, застрояването и допускането на автомобили в Морската градина.

     X.  Велошествия.

По образец на световното явление „Критична маса“ продължихме да организираме велошествия всеки последен петък от месеца. По този начин показваме на обществото, че велосипедният транспорт е добра и необходима алтернатива, и че град Варна има нужда от адекватна инфраструктура за развитието му.

Добавена на: 2013-03-26