Веломаршрут Обиколка на Варненското езеро - жълта маркировка


 

Дължина от/до Катедралата: 41 км

Изкачвания от/до Катедралата: 375 м

Дължина на маркировката: 23,3 км

Изкачвания по маркировката: 212 м

Техническа трудност: 1/5

Физическо натоварване: 2/5

Този маршрут бързо и лесно ще ви откъсне от града и ще ви потопи в красивата природа на Варненското езеро. Спокойствието в селата по бреговете му, рибарските колиби и защитена местност Ятата силно ще контрастират с погрешното очакване у много хора за каране в индустриален пейзаж. Естествено има и такъв, но е само в началото и е част от интересните неща по маршрута.

Това каране е изключително подходящо за начинаещи велосипедисти, въпреки средната си дължина, защото е почти напълно равно и не изисква технически умения.

Маркировката започва на крайезерния път точно срещу отбивката за бившия Домостроителен комбинат или на 2 км след последното кръгово на ул. Девня. Ще се наложи да тръгнете по малка пътечка, която пресича ЖП линията (тук внимавайте). След това веднага се разкрива типичния чар на този маршрут, защото ще можете да карате по хубав черен път недалеч от езерото и през огромна поляна с красиви цветя, треви и храсти. Не след дълго ще влезете в с. Казашко. Завийте на ляво и карайте по крайбрежната улица. Тя ще ви доведе до кея, където е първото много подходящо място за снимки, защото езерото там ще се разгърне пред вас с най-голямата си широчина.

Продължете карането си в все същата посока успоредно на езерото - следва напускане на селото, съвсем кратко, но стръмно изкачване, каране в горичка, после в поле и излизане в пристанищна зона. Продължете по асфалта нагоре, докато достигнете до надлез, но непосредствено преди него трябва да завиете на ляво по спускащ се черен път. Той ще ви доведе до изоставена ЖП линия и 2 ЖП моста, по които ще трябва да пренесете колелото си. В летните месеци този участък може да бъде обрасъл, но все пак се минава.

Следва широк и не лош асфалтов път през индустриално-пристанищна зона, който ще ви доведе до ЖП гарата в с.Езрово, където отново ще трябва да пресечете релсите и да продължите наляво към двора на ТЕЦ Варна, през който минавате. Ще го познаете по двата огромни комина. Стигнете ли почти до втория, ще трябва отново да пресечете ЖП линиите точно където са бариерите. Ще карате по черен път, първо между няколко къщи със симпатични градини, покрай изоставената гара Моряк, а после на метри от водата, сред тръстики отляво и ЖП линията отдясно. Така стигате до с. Страшимирово.

Непосредствено преди първите къщи в дясно има чешма, която може да остане незабелязана, защото се намира в ниско място. И тук следвайте пътищата, възможно най-близко до водата. След кратко изкачване и криволичене по уличките ще достигнете до параклиса Св. Георги - място с уникална гледка, защото хем е високо, хем е на самото езеро. От там следвайте асфалтовия път до ферибота на северната част на Белослав.

Курсовете му са на 20 мин, а возенето на него е напълно безплатно. Въпреки че е вълнуващо и красиво, не се увличайте, защото ви чака път - това едва половината каране. Белослав е последното населено място преди Варна, така че там е мястото да си заредите нужните провизии за на връщане. Ако прецените че искате да удължите разходката, може да прескочите до някои от интересните му забележителности - Музея на стъклото, пещерата Темната дупка, групи от Побитите камъни, диворастящите кактуси и др.

Пристигнали от южната страна на Белослав, спокойно може да продължите с още по-голямо желание, защото ви очакват още по-красиви природни гледки. Тръгнете по главния път в посока Варна и още на първия завой се отклонете вляво по черен път до брега на езерото. Не след дълго ще трябва да завиете надясно и малко да се отдалечите от него. Следвайки пътя ще достигнете в защитената местност на Ятата. Ще я познаете по езерото, където се срещат 208 вида птици. За съжаление ще трябва да напуснете тази красота изкачвайки стръмен черен път докато достигнете до шосето Белослав - Варна.

Ще се наложи да покарате по него 3,3 км до отбивката за с. Константиново (надясно), където трябва да завиете наляво в посока към езерото. След почти 2 км отново ще бъдете на неговия бряг. Тук започва най-романтичната част - красиви гледки, каране по пътека съвсем на брега и рибарски колиби с приветливи рибари. В тази отсечка е възможно да се поокаляте. Тази самобитност приключва, когато пътечката достига в ресторант Тримата мускетари Звездица. Прекрасно място, да хапнете или да се почерпите по случай хубавата разходка, но не забравяйте, че до центъра на Варна ви очакват още 10,5 км по асфалт и преминаване на Аспаруховия мост.

Автор: Здравко Василев

Тази публикация е подготвена като част от проект "Велоразвитие 2018" на Велоклуб УСТРЕМ, с финансовата подкрепа на програма "Младежки проекти" на Община Варна.

 
Добавена на: 2018-09-15